Socialøkonomiske virksomheder: Skal skabe win-win i Ikast-Brande Kommune

Fire socialøkonomiske virksomheder og syv i støbeskeen er foreløbigt status i Ikast-Brande Kommune
18. marts 2015, 13.58

ANSVARLIGHED Siden 1. januar i år har det været muligt for danske virksomheder at registrere sig som socialøkonomiske. Den nye procedure betyder en officiel blåstempling af de registrerede virksomheders formaliserede arbejde med social ansvarlighed.

I Ikast-Brande Kommune lever foreløbigt fire virksomheder allerede op til kriterierne for at kunne blive registreret i Erhvervsstyrelsen som socialøkonomiske, mens kommunen foreløbig har været i kontakt og dialog med syv potentielle nye virksomheder, som funderet på social ansvarlighed, overvejer at etablere sig i Ikast-Brande Kommune.

“Det drejer sig både om iværksætterfirmaer og om eksisterende og helt nye firmaer, som overvejer at etablere sig her i området med en socialøkonomisk virksomhed, siger John Kvistgaard, projektmedarbejder i Arbejdsmarkedsafdelingen i Ikast-Brande Kommune.

For at kunne leve op til kravene om at blive registreret som socialøkonomisk virksomhed skal man være etableret med CVR-nummer men derudover blandet andet også have et socialt formål.

– Det kan være at tage et socialt ansvar. For eksempel i forhold til rekrutteringsfasen ved at ansætte flexjobbere, skabe personlige ressourceforløb, hvor de ansatte kan afprøve og udfordre deres ressourcer, ansætte udsatte kontanthjælpsmodtagere eller unge indvandrere, der ellers er i risiko for at ende i førtidspension, ny ankomne flygtninge med særlige udfordringer eller udsatte grupper helt udenfor systemet – for eksempel hjemløse eller misbrugere, siger John Kvistgaard.

Ansvarlig og god forretning

Samtidig understreger han, at en socialøkonomisk virksomhed overordnet set fungerer efter samme forretningsprincipper og arbejder under samme betingelser som traditionelle virksomheder. Det er selvstændige virksomheder, de er altid uafhængig af det offentlige og fungerer på markedsbetingelser. Og så har de samme ønske om at tjene penge og samme forventninger til medarbejderne som traditionelle virksomheder:

Rentabel virksomhed

– Selv om der skal tages hensyn til medarbejderne, kan det sagtens lade sig gøre at skabe en god og rentabel virksomhed. Det handler om dygtige forretningsfolk, der har en god forretningsidé, hvor eksempelvis hurtig levering ikke er det altafgørende parameter. Det handler om at tilrettelægge produktionen, og det er den dygtige leders force i en socialøkonomisk virksomhed, siger John Kvistgaard, der blandt andet peger på den socialøkonomiske virksomhed Diig og Miig i Bording.

Den begyndte som et fritidsprojekt for direktør i møbelkomponentvirksomheden Bording Fronts, Jørgen Kristensen. Han skabte en Christiania-cykel til børn i træ, kaldet Acerbike, hvor der er kælet for designet og for hver enkelt cykel. Cyklerne blev hurtigt så populære, at det ikke fungerede som fritidsprojekt, og i 2014 etablerede Jørgen Kristensen den socialøkonomiske virksomhed Diig og Miig, som nu står for produktionen af de populære børnecykler.

Win-win situation

Men set med kommunale øjne handler de socialøkonomiske virksomheder om andet end driftige forretninger.

– For mange udsatte borgere er det en god chance at få at kunne blive hjulpet tilbage i beskæftigelse på vilkår, som matcher ens ressourcer. Og for kommunerne er opgaven at få arbejdsløse og folk på overførselsindkomst aktiveret en stor og vigtig opgave. Af sociale hensyn til borgerne og af hensyn til kommunens økonomi. Derfor skaber socialøkonomiske virksomheder win-win situationer: Her er der mange vindere, siger John Kvistgaard.

I Ikast-Brande Kommune er der mere eller mindre konstant godt 5.000 personer på overførselsindkomst og omkring 2.300 borgere i en situation, hvor de fysisk eller mentalt er for langt væk fra arbejdsmarkedet. Den kommunale målsætning lyder, at der inden 2020 er etableret mindst 10 socialøkonomiske virksomheder i Ikast-Brande Kommune – og derigennem godt 200 socialøkonomiske arbejdspladser.

– Med foreløbigt fire og syn i støbeskeen tegner målsætningen umiddelbart realistisk, konkluderer John Kvistgaard.
Direkte link til artiklen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *